کیبوردهای مکانیکی و کیبوردهای معمولی
به احتمال خیلی زیاد حتما نام کیبوردهای مکانیکی را شنیده اید. خوشبختانه اخیرا و به خصوص در دو سال گذشته کیبوردهای مکانیکی به شکل گسترده ای وارد بازار کشور ما شدند و استقبال بسیار خوبی نیز برای این نوع کیبوردها به وجود آمده است. اگر شما نیز مثل من عاشق صدای کلیک کیبورد مکانیک هنگام بازی یا تایپ هستید و قصد خرید این نوع کیبورد را دارید، جای درستی وارد شدین. این مطلب به خوبی به شما کمک میکنم که تفاوت بین سوییچ ها را بدانید، صدای آنها را بشنوید تا هنگام خرید یک کیبورد مکانیکی دچار اشتباه نشوید چرا که قیمت صفحه کلیدهای مکانیکی بالاست و یک جور سرمایه گذاری بلند مدت به شمار می رود.
کیبوردهای معمولی یا ممبرین – Membrane یا Rubber Dome

صفحه کلید های معمولی یا ممبرین دارای سه لایه هستند، لایه اول یک حالت غشائی مانند دارد که برآمدگی کلیدها بروی آن قرار گرفته شده است این لایه رسانا است. لایه دوم بنام Spacer به معنای فاصله گذار قرار دارد، این لایه بین لایه اول و دوم فاصله ایجاد و از همدیگر جدا میکند. این که حاوی سوراخ هایی برای ارتباط لایه اول به لایه سوم است در حالت معمول به آن باز “Open” گفته می شود و هنگام فشار دادن یک کلید به اصطلاح به آن بسته “Closed” گفته می شود و بعد از فشار و تماس لایه اول با لایه سوم شناسه کلید به برد کوچکی که در صفحه کلید تعبیه شده است ارسال شده و دستور اجرا می شود. کیبوردهای ممبرین ارزانترین حالت یک کیبورد در بازار است، اگرچه کیبوردهای ممبرین گران قیمت نیز وجود دارد اما غالبا قیمت بسیار پایینتری نسبت به صفحه کلیدهای مکانیکی دارند. از معایب این نوع کیبوردها میتوان به عمر کوتاه آنها نسبت به مکانیکی دانست، با استفاده بالا از کیبوردهای ممبرین به دلیل مکانیزم بکار رفته، لایه اول آرام آرام دچار افتادگی می شوند و کارایی سابق خود را از دست می دهد. به همین دلیل است که خرابی های این نوع کیبوردها تقریبا بالاست.
صفحه کلید مکانیکی:
خب برسیم به اصل ماجرا یعنی کیبوردهای مکانیکی. مهمترین تفاوت این نوع کیبورد با ممبرین نوع عملکرد آنها است. کلیدهای یک کیبورد مکانیکی به شکل بسیار ایده آلی مهندسی شده اند که این مهندسی به شکل پیچیده ای در کنار هم قرار گرفته تا عملکرد مناسبی را شاهد باشیم. در تصویر پایین شکل یک دکمه مکانیکی را مشاهده می کنید:

- کلید رابط Stem: پایه برای درپوش کلید که پٌلی بین درپوش و مکانیزم ایجاد می کند.
- روپوش کلید: پوششی که از پایه و مکانیزم کلید محافظت می کند.
- اسلایدر Slider: بخشی که به فنر فشار می آورد و اتصال بین دو رابط فلزی را مسدود می کند.
- رابط های فلزی: کنتاکت های فلزی که با تکمیل مدار یک ضربه کلید را ثبت می کنند.
- فنری که دور پایه اسلایدها می چرخد و فشار را برای فشار دادن کلید ایجاد می کند و پس از فشار دادن کلید، دوباره به حالت اول باز می گردد.
در کیبوردهای مکانیکی به معنای واقعی یک سوییچ به شکل فیزیکی حرکت می کند و پس فشرده شدن فنر فلزی بکار رفته در زیر آن شناسه کلید ثبت می شود. سوییچ های مکانیکی به دلیل متریال مناسب و حالت مکانیکی آن طول عمر بسیار بیشتر نسبت به سوییچ های Dome دارند. اکثر تولید کنندگان کیبوردهای مکانیکی مدعی هستند که هر کلید می تواند 50 میلیون بار فشرده شدن را تحمل کند، این در حالی است که کیبوردهای ممبرین نهایت 5 میلیون بار فشرده شن را دوام بیاورد. قیمت کیبوردهای مکانیکی به طور میانگین 3 تا 4 برابر کیبوردهای معمولی است. بدلیل طول عمر بالای این نوع کیبوردها میتوان خرید آن ها را یک نوع سرمایه گذاری قلم داد کرد. اکثر گیمرها و کسانی که مدت طولانی مشغول تایپ هستند (همانند من) همواره کیبوردهای مکانیکی را به معمولی ترجیح می دهند. دلیل اول عمر بالای آنها و دلیل دوم که از نظر من مهمترین دلیل است حس و حال کار و حس رضایت در حین تایپ است. کیبوردهای مکانیکی دارای سوییچ های مختلفی است که هر نوع از این سوییچ ها عملکرد متفاوتی با یکدیگر دارند.
تنوع سوییچ ها
تنوع سوییچ ها از طریق رنگ نشان داده می شود. شرکت آلمانی چری Cherry در اوایل دهه هشتاد میلادی سوییچ هایی را برای کیبورد مکانیکی مهندسی و طراحی کرد که مورد استقبال خیلی ها در سراسر دنیا قرار گرفت، شرکت Cherry پتنت این نوع سوییچ ها را در همان دهه به نام Cherry MX ثبت کرد که امروزه محبوبترین نوع سوییچ ها به شمار می روند. سوییچ هایی که در بازار هستند بیشتر از نوع سوییچ Cherry هستند که با اضافه کردن رنگ یا اسم خاص به انتهای Cherry مدل سوییچ ها از هم تفکیک داده می شود. در ادامه باهم با انواع رایج سوییچ ها آشنا خواهیم شد.
پنج نوع رایج از سوییچ ها در بازار ایران وجود دارد:
- سوییچ آبی Cherry MX Blue
- سوییچ قهوه ای Cherry MX Brown
- سوییچ قرمز Cherry MX Red
سوییچ آبی Cherry MX Blue:

سوییچ آبی یا Blue سوییچ مورد علاقه تایپیست ها می باشد. نسبت به سایر سوییچ ها صدای بالاتری دارد. سوئیچ های CHERRY MX Blue سوییچ های سبک کلیکی هستند که با هر بار فشار دادن کلید، بازخورد شنیداری و لمسی بسیار قابل توجهی را ارائه می دهند. کلیدهای سبک کلیک معمولاً موقعیتهای بازنشانی بالاتری دارند و به نیروی محرک بیشتری نیاز دارند، بنابراین ممکن است در موقعیتهای ضربه سریع کمی کندتر عمل کنند. نوع عملکرد کلید آبی را می توانید در زیر مشاهده کنید.
هرچند سوییچ های Cherry MX Blue برای گیمرها پیشنهاد نمی شود اما برخی گیمرها صدای بالایی هنگام فشار دادن دکمه را می پسندند اما خب از نظر ما در اس چی پلاس بهترین سوییچ برای گیمرها قرمز می باشد. استفاده از سوییچ آبی همانند صدای قدیمی یک ماشین نویس است. نیروی محرک این نوع سوییچ 50 نیوتن بر سانتی متر مربع می باشد که برای گیمینگ وزن زیادی به شمار می رود و از همین رو سوییچ آبی آنچنان گزینه مناسبی برای گیمرها نیست. در ویدیو روبرو می توانید صدای این نوع سوییچ ها را مشاهده کنید.
سوییچ قهوه ای Cherry Brown:

این نوع سوییچ از نظر کارایی ما بین قرمز و آبی قرار می گیرد نیروی مورد نیاز سوییچ قهوه ای 45 نیوتن بر سانتی متر مربع است. این سوییچ ها برای کسانی که دقت را بر سرعت اولیت قرار میدهند مناسب است. گیمرهایی که در بازی های شوتر اول شخص، تک تیرانداز هستند این نوع سوییچ ایده آل آنها خواهد بود. این سوییچ ها از نظر بازخورد صوتی ارائه شده و نیروی مورد نیاز برای ثبت فشار کلید، تعادلی بین کلیدهای کلیکی و سوییچ های خطی (Linear) هستند. در ادامه نحوه عملکرد و صدای سوییچ قهوه ای را مشاهده می کنید.
سوییچ قرمز Cherry MX Red:

گیمرهایی که نیاز به دوبار یا سه بار ضربه زدن سریع دارند، از این سرعت لذت خواهند برد. حرکت نرم تر این سوییچ ها را نسبت به کلیدهای لمسی و کلیکی ساکت تر می کند. سوییچ قرمز بهترین انتخاب برای گیمرها به شمار می رود. این نوع سوییچ ها به دلیل پاسخ گویی سریع (فشار تا نصف راه) در بین گیمرها از محبوبیت بالایی برخوردار است. اکثر گیمرهای حرفه ای در بازی های سرعتی چندین دکمه را به صورت همزمان فشار می دهند و این سرعت بالا در بازی هایی مانند DOTA 2 می تواند هر کیبوردی را به چالش بکشد با توجه به خطی بودن این نوع سوییچ ها، Cherry MX Red بهترین گزینه برای گیمر است. وزن 45 نیوتن بر سانتی متر مربع در کنار حساسیت بالا نسبت به فشار سوییچ قرمز پرطرافدار ترین است. اما دقت داشته باشید که صدای این سوییچ کمتر از آبی می باشد.
جمع بندی:
سوییچ های زیادی در دنیا وجود دارد که ما سه مدل از Cherry MX را برای شما توضیح دادیم، سه مدل معرفی شده محبوب ترین و معروف ترین ها در بازار کشور ما هستند. سوییچ هایی مانند Cherry MX Silver و Cherry MX Black نیز وجود دارد که در ویترین مغازه ها کمتر دیده می شوند. با توجه به اطلاعاتی که در بالا ارائه شد، اکنون انتخاب می تواند برای شما ساده تر باشد. هنگام خرید صفحه کلید مکانیکی حتما نوع سوییچ مد نظر خودتان را در ذهن داشته باشید، صرفا یک کیبورد مکانیکی نمی تواند تضمین با کیفیت و لذت بخش بودن آن را به شما بدهد. پس هنگام خرید حتما دقت کنید. خوشبختانه می توان گفت که تمامی کیبوردهای مکانیکی دارای نورپردازی ARGB هستند و به راحتی می توان برای هر کلید نور مد نظر را انتخاب کرد و همچنین افکت های نوری جذابی نیز حتی در مدل های ارزان قیمت یافت می شود. نظر شما چیست؟ از دید شما آیا زمان خرید کیبورد مکانیکی برای شما فرا رسیده و کدام نوع سوییچ را می پسندید؟ با ما در بخش نظرات در میان بگذارید.